Унгарският премиер Виктор Орбан прави всичко по силите си, за

...
 Унгарският премиер Виктор Орбан прави всичко по силите си, за
Коментари Харесай

Виктор Орбан и неговата игра на извинения

 Унгарският министър председател Виктор Орбан прави всичко по силите си, с цел да увери Европа, че авторитаризмът и непоколебимата му позиция във връзка с миграцията не са спънки за приемането му като дясноцентристки политик. Изправен пред опцията за премахване от уважаваната Европейска национална партия (ЕНП), част от която е и неговото политическо придвижване „ Фидес “, Орбан насочи ненадейно опрощение, само че не и за нещата, които в действителност го вършат отровен, написа в собствен коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.
Дали извинението на Орбан ще бъде признато се оказа тест за дясноцентристите в Европа и за Манфред Вебер, чието вероятно председателство на Европейската комисия следва.

„ Фидес “, чието начало е като антикомунистическа демократична партия, се придъединява към ЕНП през 1999 година В идващите няколко години тя е непрекъснат победител на ЕНП в изборите за Европейски парламент (ЕП). В година на избори, в която се чака представянето на ЕНП да се утежни, на фона на набиращите мощ популистки придвижвания в цяла Европа, достиженията на Орбан като потвърден победител в изборите биха били повече от потребни - в случай че не бяха последните му дейности.

На власт в Унгария от 2010 година Орбан работи като стандартен дясноцентристки водач (в духа на ирландския министър председател Лео Варадкар да вземем за пример или на немския канцлер Ангела Меркел) единствено в един аспект: той е поредно фискално закостенял. Иначе точно Орбан сложи най-високите съдилища под въздействие на държавното управление, закупи огромна част от медиите в страната, поде акция против нестопанските организации, обявявайки ги за нежелани сътрудници на задграничното въздействие.

Наскоро Орбан даде началото на акция и против финансиста и човеколюбец от маджарски генезис Джордж Сорос, обвинявайки го в опити да подкопае властта и да наводни Унгария и останалата част от Европа с мюсюлмански мигранти. Орбан не пропусна и учредения от Сорос Централноевропейски университет в страната, принуждавайки го да се реалокира във Виена.Във всяка своя тирада унгарският министър председател не стопира да хвали суверенитета на страната за сметка на Европейския съюз (ЕС), което е извънредно присъщо на популистите.

Някои от тези дейности и изявления на премиера от дълго време притесняваха останалите партии, членове на ЕНП, които призоваваха за отстраняването на „ Фидес “, защото те трябваше да се борят точно с сходни популистки възгледи на национално равнище. Ръководството на партията обаче се разгласи против апелите за премахване на „ Фидес “ с аргумента, че централизираната партия би трябвало да отразява релативно необятен набор от отзиви. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Бавария, партията на Вебер, която управлява групата на ЕНП в Европейския парламент, поддържаше Орбан: " Това, което споделя той, изключително във връзка на миграцията, желаят да кажат и огромна част от представителите на ХСС, само че нямат храброст ", твърдеше Вебер.

Това се промени предишния месец, когато Орбан прекоси същинската алена линия, що се отнася до водачите на ЕНП, и наруши партийната дисциплинираност.

През февруари унгарското държавно управление започва акция против Сорос и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който също е член на ЕНП. Постери с надпис „ Вие също имате право да знаете какво приготвя Брюксел “ се появиха в Унгария. На плакатите пишеше още: " Те желаят да отслабят правото на страните членки да защищават границите си. Те ще разрешат имиграцията с мигрантски визи ", а на тях бяха изобразени точно Сорос и Юнкер.

„ Вече е задоволително “, съобщи Юнкер, като Европейска комисия даже издаде публично опровергаване на написаното на плакатите - нещо толкоз извънредно, колкото и самата акция.

Вебер също не можеше да продължи да прикрива Орбан. „ Кампанията против личната партия е неприемлива “, сподели той.

На 4 март водачът на ЕНП Джоузеф Даул уточни, че 12 членки на партията от 9 страни са поискали отстраняването на „ Фидес “, а политическата асамблея на ЕНП ще вземе решението си за него на 20 март. Орбан имаше дръзновен отговор - той уточни, че няма да направи компромис по основни тематики като „ съхраняването на християнската просвета и миграцията “. Унгарският министър председател добави и другите възможности си, при положение, че „ Фидес “ бъде принудена да напусне ЕНП – търсене на съюз с полските националисти или полската „ Право и правдивост “.

Компромис по въпросите на миграцията обаче по този начин и не беше нужен. Вебер сложи ултиматум на премиера: завършек на антиевропейската акция „ неотложно “, опрощение към партиите от ЕНП, както и Централноевропейският университет да продължи работата си в Будапеща.

Миналата седмица се появи информация, че Орбан приключва противоречивата акция против Сорос и Юнкер и плакатите ще бъдат свалени.

В четвъртък стана ясно, че унгарският министър председател е изпратил писмо до водачите на партиите в ЕНП, посредством което се извинява за по-ранното си изявление, че партиите, призоваващи за отстраняването на „ Фидес “, са „ безполезни идиоти “. „ Това е откъс на Ленин “, написа в писмото си Орбан, „ с който целях да насочва рецензии към избрана политика, а не към избрани политици. С актуалното желая да изразя моите извинения, в случай че намирате цитата за персонална засегнатост “.

 
По публикацията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР